Юрий Решето, Дойче веле Трябва да свикваме с това, че задачите

...
Юрий Решето, Дойче веле Трябва да свикваме с това, че задачите
Коментари Харесай

Юрий Решето, Дойче веле: Руснаците вярват на Путин от страх, че може да стане и по-лошо

Юрий Решето, Дойче веле

 

" Трябва да привикваме с това, че дилемите се усилват като снежна топка, само че ние сме Русия, ние сме зимна страна и обичаме снега. Вижте какъв брой сняг е наваляло ", сподели президентът.

На конгреса на ръководещата партия " Единна Русия " през декември президентът Владимир Путин насочи към бъдещето взор, изпълнен с вяра. Най-голямото идно политическо събитие ще бъдат президентските избори през март - нищо, че изходът им занапред като че ли се знае. Путин се кандидатира за пети път, като още веднъж няма никаква конкуренция, от която може да се притеснява.

Без конкуренция

Дали след две години война и след огромните съветски загуби в Украйна хората всеобщо не престават да харесват Путин, това в действителност няма никакво значение, споделя с диалог с Дъждовни води московският политолог Александър Кюнев. " Ако в селото има един-единствен магазин, надали ще ви хрумне да му мерите рейтинга ", споделя той. " Да, хората са недоволни от доста неща, само че политическата сцена е разчистена. Страната е голяма и никой не би имал ресурсите да се бори за президентския пост. " Никой с изключение на Путин.

Ето за какво най-голямото предизвикателство за мощния човек в Кремъл ще бъде да си обезпечи висока изборна интензивност, така че да придаде на преизбирането си най-малко някакъв нюанс на легитимност. Кремъл държи не толкоз Путин безусловно да бъде известен, колкото хората да гласоподават, счита социологът Денис Волков от центъра " Левада ".

" Задачата на Путин се състои основно в това да не ги нервира прекомерно доста ", прибавя Александър Кюнев. Той напомня, че болшинството руснаци по традиция са аполитични и се боят от промени. Освен това обществото е изтощено от така наречената специфична военна интервенция, както в Русия публично назовават войната против Украйна. " Хората желаят всичко това да свърши колкото е допустимо по-бързо. "

По-оптимистични настройки в Русия

При това в Русия през днешния ден царува много по-оптимистично въодушевление, в сравнение с при започване на войната, счита Денис Волков. В съпоставяне с предходната година двойно е намалял процентът на хората, които считат, че ситуацията ще се утежнява. Тази наклонност ще се резервира, мисли социологът. И изброява няколко аргументи. Например, че държавното управление е сторило много неща, с цел да смекчи резултата от западните наказания и да стабилизира съветската банкова система.

Руската стопанска система до момента не е рухнала, няма да рухне и през 2024, уверена е московската икономистка Наталия Зубаревич. " Руската стопанска система е издръжлива. Европейските наказания няма да окажат някакво ново въздействие върху стопанската система. Всъщност те и в този момент нямат никакво въздействие, тъй като глобените артикули си намират други пътища. Износът към този момент е ориентиран най-вече към Китай, Индия и Средния изток ", споделя тя.

Зубаревич чака и през идната година " малко или повече прилични доходи " от износа на нефт. През 2024 година Русия даже ще бъде в положение да увеличи поддръжката си за " специфичната военна интервенция " в Украйна, допуска професорката по стопанска система в Московския университет.

 

Война ли? Каква война?

Социологът Волков счита, че позитивните политически настройки частично се дължат и на към този момент несполучливата контраатака на украинците. Това икономисва на руснаците страховете от военно проваляне и от неговите последици. Западните оръжейни доставки за Украйна също единствено първоначално са стреснали хората в Русия, а в това време нараства броят на тези руснаци, които считат, че Москва сполучливо води тази война.

" Войната се банализира, тя отиде на назад във времето, хората от дълго време привикнаха с нея, въпреки че множеството от тях въобще не са забъркани в нея ", счита Волков. " Да, там някъде се води война, само че това е надалеч. "

Според политолога Александър Кюнев в самото начало на войната, през февруари и март 2022, най-малко на доктрина е имало някакъв късмет за промяна на властта, " в случай че всички тези, които нормално провеждат митинги, всеобщо бяха излезли на улиците, вместо всеобщо да изоставен Русия ". Политологът има поради всички тези руснаци и рускини, които отпътуваха за чужбина в символ на митинг против политиката на Путин или пък заради боязън от готовност.

Гигантска потисническа машина

Страстно отхвърля това мнение живеещата в чужбина съветска историчка Ирина Шчербакова. Тя е съоснователка на реномираната правозащитна организация " Мемориал ", която през 2021 година беше неразрешена в Русия, а година по-късно получи Нобеловата премия за мир. В диалог с Дъждовни води Шчербакова обръща внимание, че в Русия царува атмосфера на боязън: " В ход е една гигантска потисническа машина. Дългата ръка на диктатурата бърка все по-надълбоко в живота на хората и към този момент се пробва да очерни всички тези, които не са съгласни или не са се пригодили, да ги оклевети и изолира. " Тя има поради и все по-строгите закони, които оповестиха и хората от ЛГБТИ общността за " екстремисти ". За 2024 година Шчербакова не вижда никаква позитивна вероятност.

Колкото до отношението към войната, която Русия води против Украйна, доста хора в страната просто си заравят главата в пясъка. " Опитват се да се дистанцират в оптималната степен, да вземем за пример като не изговарят на глас за избрани неща. Хората в Русия към този момент не имат вяра в институционалната народна власт ", счита Шчербакова. " Вместо това имат вяра в стабилността на Путиновия режим и се притесняват, че в случай че някой доста вземе да клати лодката, всичко ще стане единствено по-лошо. "

Поводи за оптимизъм?

Въпреки всичко това историчката се пробва да гледа " с оптимизъм " в бъдещето. Човек не трябва да се отдава на чувството, " че войната ще трае още дълго, а Путин ще живее постоянно ", споделя тя. И напомня рухването на Берлинската стена, което потвърждава, че един сходен режим може за броени часове да имплодира, стига времето да е назряло и събитията да са удобни.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР